Izrada logotipa

Kako logotip treba da izgleda?

Potrebno je da asocira na glavnu delatnost preduzeća, da se lako pamti, da je podjednako efikasan i u crno beloj varijanti, da je skalabilan tj. da izgleda isto u svim veličinama (obratiti pažnju da je prepoznatljiv i u malim veličinama). Uspešna izrada logotipa je osnova svakog brenda!

Jednostavnost, prepoznatljivost, svestranost i vanvremenost

Jednostavnost

Na umu treba imati da logo bude što jednostavniji kako bi postao prepoznatljiv, lak za pamćenje, svestran (upotrebljiv na mnogo aplikacija) i vanvremen (treba da traje dugo, barem onoliko koliko zamišljate ta traje i vaš brend).

Prepoznatljivost I Lako Pamćenje

Vaš logo treba da bude prepoznatljiv i da se izdvaja po jedinstvenosti od ogromne gomile drugih brendova. Treba da se lako pamti to jest da ga je teško zameniti za drugi brend. Vaša želja je da se razlikujete od svih ostalih, pa ako je to nemoguće, onda barem od svih iz vaše delatnosti i regiona. U svakom slučaju ne bi smeo da liči na neke od najpoznatijih svetskih brendova.

Upotrebljivost U Svim Domenima Moguće Upotrebe Tj. Svestranost

Logo treba da je upotrebljiv kako u vizuelnom tako i u aplikativnom smislu što će reći da bude podjednako efikasan i kad se štampa u jednoj boji i u maloj veličini (poštanska marka, olovka, značka..) a isto tako i da daje isti utisak i u štampi velikih formata (bilbordi i sl.). Tako nešto ne bi bilo moguće bez izrade u skalabilnom vektorskom formatu (Corel, Adobe Illustrator). Takođe treba razmišljati pored izrade u horizontalnom i o izradi u vertikalnom modu.

Vanvremenost Znači Dugotrajnost

Mislite o tome kada dizajnirate logo da izbegnete tekuće trendove jer trendovi dođu i prođu, a vi sigurno ne želite da se to desi i vašem brendu. Kada kreirate logo uz upotrebu gradijenata, sjaja i drugih efekata mislite o tome kakav će efekat imati kada se štampa u jednoj boji.

Kakav proces izrade logotipa treba da bude

Informisanost

Po primanju zahteva ne ustručavajte se da se dodatno informišete kod klijenta o svim aspektima njegovog poslovanja

Istraživanje

Nakon toga pristupate istraživanju i razmišljanju kako bi došli do najbolje solucije. Proverite uspešne primere logotipa iz sličnih branši. Ne da bi ih kopirali, više kao bi bili sigurni šta ne treba raditi.

Koncept Počinje Prvo Na Papiru

Pre nego što otvorite proogram u kojem planirate da izradite logo uzmite olovku i blok i osmislite koncept na način koji vam najbolje daje da ispoljite svoju kreativnost.

Sada Je Izrada Mnogo Lakša I Efikasnija

Kada konačno dođete do idejnog rešenja na papiru mnogo je lakše da pristupite realizaciji logoa u omiljenom programu (obavezno koji omogućuje vektorski format).

Izbor Fonta

Brižljivo izaberite font koji najviše odgovara vašem konceptu. Obratite pažnju da je font primenjiv i za štamparije i za web prezentacije.

Različiti fontovi imaju različita značenja pa shodno tome treba naći fint koji najpribližnije odgovara delatnosti kojom se klijent bavi. Nećete izabrati isti font za konsultantsku kuću i fabriku igračaka, niti za moderan i tradicionalan dizajn.

Kreiranje Znaka

Kreirajte znak koji će da pomogne u prepoznatljivosti i jedinstvenoti. Nikako ne skidajte gotove oblike sa vektorskih štok sajtova, već se potudite da znak bude unikatan i u skladu sa temom.

Izbor boja

Crno Bela I Inverzibilna

Prvo ga radite u crno beloj varijanti pa nakon toga dodajete boju po potrebi. Testirajte ga i u negativ varijanti.

Izbor Kolor Palete

Sada možete pristupiti izboru kolor palete koja najviše odgovara. Pri tome imajte na umu šta na koja boja asocira jer svaka boja ima svoje zančenje (značenja se mogu razlikovati u različitim kulturama i regionima) kako bi je najbolje primenili za datu delatnost.

Kada je logo gotov ide prezentacija (knjiga standarda)

Pozavršetku izrade pistupate kreiranju knjige standarda gde ćete opisati sve opcije primenjivosti rešenja. Standard je da prezentacija bude u PDF-u i tu navedite što više podataka u zavisnosti od potrebe i bužeta:

  • varijante veličine
  • Izbor boja i za štampu i za web
  • Font za štampu i fontove za web
  • Dajte primere upotrebe (vizit karta, flajer, baner, rekamna šolja, olovka, 3d primena, favicon icon…)

Koliko košta kvalitetno kreiranje logotipa?

Sigurno da je to prvo pitanje, mada se na njega ne može dati konkretan odgovor. i zavisi od zahteva do zahteva, kao koliko revizija treba uraditi, koliko koncepta treba prezentovati, koliki je budžet i sl. Nećete moći da se angaržujete podjednako za izradu logo-a lokalnog kafića i internacionalne kompanije.